Samsung Project Beyond 360 kameran kuvaa. Kuva: http://thinktankteam.info/beyond/

360 videotuotanto virtuaalilaseille, Facebookiin tai Youtubeen

360 videotuotanto vaatii huomion kiinnittämistä uudenlaisiin asioihin. Facebook ja Youtube tarjoavat nykyään helpon mahdollisuuden jakaa ja katsoa 360 videoita suoraan älypuhelimen näytöltä.

360 videota voidaan katsoa kolmella eri tavalla:

  • Nettiselaimen videoikkunassa, kuvakulma kääntyy tällöin hiirellä raahaamalla.
  • Facebookissa ja Youtubessa älypuhelinsovelluksilla, jolloin kuvakulma kääntyy puhelimen kääntämisen mukana
  • Koko näkökentän peittävillä virtuaalilaseilla, kuvakulma kääntyy tällöin luonnollisimmalla tavalla pään kääntyessä

360 videotuotanto virtuaalilaseille on haastavampaa

Älypuhelimien Youtube- tai Facebook sovelluksilla katseltavaksi tarkoitetun 360 videon tuottaminen onnistuu edullisemmilla 360 kameroilla (esim. Ricoh Theta S). Toki parempaan 4K laatuun yltävän kameran kuva näyttää paremmalta myös näissä ympäristöissä. Vuonna 2016 reilusti suurin osa 360 videoista katsotaan älypuhelimilla.

Virtuaalilaseilla katsottavaksi suunniteltu 360 video vaatii 4K-laatuun pystyvän 360 kameran, eikä laatu näytä siltikään virtuaalilaseilla katsottaessa TV:n HD -laatua vastaavalta. Virtuaalilasit alkavat pikkuhiljaa yleistymään vuodesta 2016 eteenpäin, mutta kestää hetken aikaa ennen kuin 360 videota katsellaan laajassa mittakaavassa tällä tavalla.

Virtuaalilasien suurin etu on, että niillä voidaan katsella kolmiulotteista 360 videota. Täytyy kuitenkin myös huomata, että huonosti toteutetun 360 videon katselu saattaa tuntua epämiellyttävältä.

Tutustu tarkemmin 360 kameroihin: 360 -kamera videokuvaukseen – mikä on paras vaihtoehto?

Uusia ilmaisukeinoja

360 videotuotanto on niin uutta, että kuvakerronnan sääntöjä ei ole muodostunut. 360 videossa katsoja voi koska tahansa katsoa minne haluaa, joten tarvitaan uudenlaisia keinoja katsojan huomion kiinnittämiseen tärkeisiin asioihin. Supercell on käyttänyt Clash Of Clans 360 videollaan lähellä olevaa hahmoa johdattamaan katsojan huomiota. Video kannattaa katsoa suoraan älypuhelimen Youtube -sovelluksella, jolloin videon kuvakulma kääntyy puhelimen liikkeen mukaan.

360 kamera kuvaa myös aina laajalla kuvakulmalla, joten 360 videotuotanto ei tunne lähikuvia. Pitkään paikallaan oleva 360 video käy helposti tylsäksi ja sopivalla rytmillä leikkaaminen tuo katselijalle uutta kiinnostavaa katseltavaa. Sopivan leikkausrytmin löytäminen on toki paljon vaikeampaa kuin perinteisessä televisiokerronnassa; toinen katselija haluaisi tarkastella pitkäänkin ympäristöä, toinen taas kyllästyy nopeammin.

360 videon uusia mahdollisuuksia virtuaalilaseilla

360 video voi hyödyntää uudenlaisia interaktiivisia elementtejä jos video tuodaan Unity tai Unreal -pelinkehitysohjelmistoon. Videon voi tehdä sillä tavalla interaktiiviseksi, että kun katsoja katsoo vasemmalle, hän näkee eri sisällön kuin oikealle katsottaessa.

360 videossa äänen merkitys on todella suuri. Unityn tai Unrealin käyttäminen mahdollistaa kolmiulotteisen suunnatun äänimaailman (binaural audio) luomisen. Tällöin vasemmalla olevan ihmisen puhe kuuluu vasemmalta ja ääntä kohti käännyttäessä ääni kuuluu luonnollisella tavalla suoraan edestä.

Interaktioiden toteuttaminen vaatii tällä hetkellä melko laajaa Unity -osaamista, mutta todennäköisesti Unity tekee kovasti töitä jotta tekeminen helpottuisi.

Heiluva 360 video voi aiheuttaa pahoinvointia VR-laseilla katsottaessa

Ihmiset ovat tottuneet sijoittamaan extreme urheilussa GoPro -kameran kypärään ja tekemään kameran kanssa temppuja. 360 videoissa tehdään varmasti juuri samoja asioista. Älypuhelimen näytöltä katsottaessa tällaiset videot toimivat ja 360 asteen video voi tuoda pientä lisäarvoa videoon.

Ongelma on se, että jos hurjia action 360 videoita katselee virtuaalilaseilla, katselija voi saada niistä päänsärkyä tai pahoinvointia. Pahoinvointi johtuu siitä ristiriidasta, että ihmisen keho on fyysisesti paikallaan, mutta näköaisti havainnoi liikettä.

Tämä kannattaa huomioida, vaikka suunnitelmana olisikin tehdä 360 videotuotanto, jota katsellaan Youtubesta tai Facebookista. Tämä siksi, että moni virtuaalilasien omistaja katselee 360 videoita myös Youtubesta.

Virtuaalilaseilla katsottaessa heiluva ja tärisevä 360 kuva aiheuttaa helposti huonovointisuutta. Myös kameran pyörittäminen akselin ympäri on ongelmallista, tällöin ikään kuin pakotetaan katsoja kääntymään ilman että hän kääntää itse päätään. Varmin keino välttää pahoinvointia on pitää kamera paikallaan. Myös hidas ja tasainen suoraan eteenpäin suuntautuva liike on melko hyvin siedettyä.

Onko 360 video virtuaalitodellisuutta?nokia ozo 360 videotuotanto

360 videota katsotaan paljon virtuaalilaseilla ja monet rinnastavat 360 videon ja virtuaalitodellisuuden toisiinsa. Virtuaalitodellisuus on uudenlainen media, jonka parhaat ominaisuudet ovat interaktiivisuus ja vapaa liikkuminen virtuaalisessa tilassa.

360 video ei pysty ainakaan tällä hetkellä hyödyntämään virtuaalitodellisuuden suurinta potentiaalia, joten minä en kutsuisi tämänhetkistä 360 videota VR:ksi eli virtuaalitodellisuudeksi. Mutta tämä ei tietenkään tarkoita, että 360 videot eivät voisi olla viihdyttäviä!

Tulevaisuudessa myös elävän elämän tilanteita pystytään taltioimaan VR-ympäristöön siten, että interaktiivisuus ja vapaa liikkuminen on mahdollista. Näillä järjestelmillä ei ole kuitenkaan juuri mitään tekemistä nykyisten 360 videokameroiden kanssa.

Nykypäivän 360 -kamerat eivät ole optimaalisia VR-videolle

360 kameralla kuvatussa videossa pystyy tällä hetkellä ainoastaan kääntelemään päätään. Pään työntäminen eteenpäin ei siis tuo kuvassa näkyvää kohdetta lähemmäs.

Virtuaalitodellisuudessa paras kokemus syntyy juuri siitä, että katselija pystyy lähestymään kohteita ja virtuaalimaailma reagoi vastaavasti liikkeeseen. VR-sovelluksia tehdään pelikehitykseen suunnitelluilla ohjelmistoilla ja parhaimmillaan käyttäjä voi liikkua vapaasti noin 5*5m kokoisella alueella. Vapaa liikkuminen tekee kokemuksesta uskottavan vaikka sovelluksen grafiikat eivät olisikaan valokuvantarkkoja.

Uuden median ensimmäiset sovellukset on usein vanhojen medioiden matkimista. Useasta yhteen liitetystä videokamerasta muodostuva 360 kamera on ensimmäinen väline, jolla on edes suhteellisen helppo tuottaa materiaalia virtuaalilaseille. Kestää siis varmasti oman aikansa ennen kuin VR-media löytää omat optimaaliset tuotantovälineet ja toteutustavat.

Tulevaisuudessa vapaa liikkuminen on mahdollista myös videossa

Lytro Immerge 360 videotuotantokamera
Lytro Immerge 360 kamera. Kuva Lytro.com

Lytro on esitellyt 2016 vuonna markkinoille tulevan ensimmäisen light field -tekniikkaa hyödyntävän Immerge-kameran. Light field -tekniikka mahdollistaa sen, että VR-videossa eteenpäin nojaaminen tuo kohteen lähemmäs katsojaa. Immerge mahdollistaa alkuvaiheessa liikkumisen vajaan metrin kokoisella alueella, mutta Lytron visiot on todennäköisesti paljon pidemmällä.

Nykyiset 360 videokamerat kuvaavat yhdestä pisteestä joka puolelle, ikään kuin sisältä ulospäin. Tulevaisuudessa markkinoille on tulossa myös järjestelmiä, joissa kamerat on sijoitettu joka puolelle kuvauskohteen ympärille ja ne kuvaavat kohdetta ikäänkuin ulkoa sisäänpäin. Tällaista järjestelmää kehittää esimerkiksi 8i -niminen yritys. 8i:n järjestelmä on vasta demoasteella, mutta potentiaali on suuri.

Tällainen toteutustapa mahdollistaisi sen, että myös aitojen ihmishahmojen ympärillä olisi mahdollista liikkua vapaasti erotuksena nykyisen 360 videon kiinteään katselupisteeseen.

360 videotuotantovälineet

Ricoh Theta S 360 video kamera. Kuva: theta360.com
Ricoh Theta S 360 kamera. Kuva: theta360.com

Tutustu tarkemmin 360 kameroihin omassa jutussaan

360 kameroita on monentasoisia ja hintaisia. Ricoh Theta S on edullinen (alle 500e) ja helppokäyttöinen 360 kamera, jolla on hyvä aloittaa harjoittelu. Thetalla voi kuvata hyvin videoita Youtube ja Facebook käyttöön, mutta virtuaalilaseilla katsottaessa kuva ei ole tarpeeksi terävää.

Nokia Ozo on ensimmäinen kolmiulotteista 360 videota tuottava kamera, mutta yli 50 000€ hintalappu rajaa käyttäjäkuntaa. Ozo on kuitenkin alkuvuonna 2016 laadukkain väline tuottaa 3D 360 kuvaa virtuaalilaseille.

Moni käyttää 360 videon tuottamiseen useammasta GoPro kamerasta yhdistettyä 360 rigiä tai kehikkoa. GoPro ratkaisuilla saa tuotettua laadukasta 2D kuvaa, mutta prosessi vaatii aikaa ja vaivaa jälkityöstövaiheessa. Järjestelmä ei tuota valmista 360 kuvaa, vaan kuvausten jälkeen kameroiden tuottamat kuvavirrat täytyy yhdistää (stitch) käyttäen tarkoitukseen suunniteltuja ohjelmistoja. Tällaisia ohjelmistoja valmistavat mm. VideoStitch, PTGui ja Kolor (jonka GoPro osti vuonna 2015).

GoPro rigit 360 videotuotannossa

Freedom 360, 360Heros ja iZugar valmistavat kehikoita, joilla saadaan yhdistettyä useammasta GoPro kamerasta toimiva 360 videokamera. 360 rigin voi myös tulostaa itse 3D tulostimella, valmiita malleja löytyy netistä.

Valmiiden rigien hinnat vaihtelevat 500-2200 dollarin välillä, lisäksi täytyy hankkia riittävä määrä noin 500 dollarin hintaisia GoPro kameroita. Tällaiset 360 järjestelmät ovat vielä alkuvuodesta 2016 yleisin tapa tuottaa laadukasta 360 videota. Kunnollisten, valmiiden 360 videotuotantoon suunniteltujen kameroiden kehityksen myötä tämä tuotantotapa tulee kuitenkin jäämään välivaiheeksi.

Kaikilla kolmella valmistajilla on useita erilaisia 4-16 GoPro kameran kehikoita. Kaikilla valmistajilla on myynnissä sekä 2D että 3D laitteistoja. GoPro -pohjaisilla laitteistoilla on mahdollista kuvata 4k tarkkuudella videota jonka kuvataajuus on 60fps. Tämä on tällä hetkellä paras laatu, mitä virtuaalilaseilla pystyy näyttämään.

Kaksiulotteinen vai kolmiulotteinen?

2D GoPro laitteistoilla pystyy tuottamaan laadukasta kuvaa, mutta jotkut pitävät 2D kuvaa virtuaalilaseilla katsottaessa latteana syvyysvaikutelman puuttumisen takia. Uskottavamman 3D vaikutelman toivossa moni on yrittänyt 3D 360 kuvausta GoPro järjestelmillä. Kuvattujen materiaalien saumaton yhdistäminen on kuitenkin vielä niin vaikeaa, että moni on siirtynyt takaisin kaksiulotteiseen kuvaukseen.

Kolmiulotteiseen videon jälkityöstössä syntyy paljon helpommin kuvavirtojen yhdistämisestä aiheutuvia virheitä (stitching artifacts) ja näkyviä saumakohtia. Nokia Ozo on ensimmäinen kaupallinen tuote, joka pystyy tuottamaan valmista 3D 360 videota suoraan kamerasta tietyin rajoituksin. Nokia Ozosta lisää omassa artikkelissaan.

GoPro 360 videotuotannossa huomioitavia asioita

360 videotuotanto kalustoa - Kuvan lähde http://www.360heros.com
360 Heros – 360Abyss – Kuvan lähde http://www.360heros.com

GoPro laitteistoilla kuvaaminen vaatii paljon huolellisuutta. GoPro -kamerat saattavat lämmetä liikaa ja sen myötä lopettaa tallentamisen kesken otoksen. GoPro kamerat on myös aina oltava samoissa asetuksissa. Yhden kameran ongelma voi helposti pilata kokonaisen kohtauksen jos ongelmiin ei ole varauduttu. Ammattimaisissa kuvauksissa GoPro laitteistoja käytettäessä on syytä olla mukana varalaitteisto, jotta kuvauksia voidaan jatkaa vaikka ongelmia ilmenisikin.

GoPro kameroiden olisi hyvä olla samaa mallia, koska eri kameroiden asetukset ja kuvanlaatu voivat poiketa toisistaan. GoPro ratkaisuissa ongelmia aiheuttaa myös se, että kameroiden valotusta tai valkotasapainoa ei pysty lukitsemaan. Tällöin esimerkiksi aurinkoon osoittavan kameran kuva saattaa jäädä muita tummemmaksi. Tällaisia ongelmia pystyy toki korjaamaan myös jälkityöstövaiheessa.

GoPro 360 asteen ratkaisuissa törmää helposti myös rolling shutter ilmiöön. Kuvien yhdistämistä vaikeuttaa se, että kamerat eivät ole täydellisesti samassa tahdissa. GoPro on pyrkinyt korjaamaan ongelman Odyssey laitteistoillaan, joka tahdistaa kuvasensorit tarkasti.

360 videon lataaminen Facebookiin tai Youtubeen

360 videoita voi ladata Youtubeen ja Facebookiin lähes yhtä helposti kuin tavallisia videoita. Video kannattaa pakata Youtubelle parhaiten sopivaan .mp4 formaattiin. Kannattaa tutustua myös Youtuben ohjeeseen 360 videoiden lataamisesta.

Valmiiseen videotiedostoon täytyy lisätä 360 metadata ennen lataamista. Muuten Facebook ja Youtube eivät ymmärrä videon olevan 360 videota ja kuva näkyy näkyy katsojalle kummallisesti venyneenä. 360 metadatan lisäämiseen löytyy hyvä ja helppokäyttöinen pieni ohjelma Githbista. Sen voit ladata linkistä sekä Macille ja PC:lle.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Artikkelikuva: http://thinktankteam.info/beyond/

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in 360 kamera, 360 video
Lytro Immerge VR-kamera
Lytro Immerge on suuri edistysaskel VR-kuvauksessa!

Lytro Immerge -virtuaalitodellisuuskamera taltioi "tilaa", jonka sisällä katselija voi liikkua! VR-kameran hinta, julkaisuaika, tekniset ominaisuudet!

Close