Microsoft HoloLens AR-lasit

Lisätty todellisuus – parhaat AR-lasit esittelyssä!

AR-lasit lisäävät käyttäjän näkökenttään hologrammeja, kun VR-lasit vievät käyttäjän kokonaan virtuaaliseen maailmaan. AR-lasit tuovat enemmän ja uutta informaatiota käyttäjälleen, kun taas VR-lasit vievät käyttäjän täysin uudenlaisiin kokemuksiin.

Virtuaalilasit ovat lähempänä kuluttajajulkaisua kuin AR-lasit, mutta lisättyä todellisuutta pidetään yleisesti reilusti suurempana markkinana kun virtuaalitodellisuutta. Digi-Capitan arvion mukaan VR ja AR muodostavat vuonna 2020 yhteensä noin 120 miljardin dollarin markkinat, josta AR ottaa suurimman osan, 90 miljardia.

Olen kokeillut keväällä 2016 sekä Microsoft HoloLensiä että Meta 2 -laseja. Tässä hieman vertailua lasien ominaisuuksista.

Hololens AR-lasien kehittäjäversion hinta on $3000

Hololensin toimitukset ovat alkaneet ja ensimmäiset kehittäjät ovat saaneet laitteet käyttöönsä. HoloLensin kehitysversion hinta on 3000 dollaria.

Parasta HoloLensissä on tracking eli se miten tarkasti hologrammit pysyvät paikallaan. Huoneeseen sijoitetut hologrammit pysyvät tarkasti ja luonnollisesti paikallaan vaikka niitä katselee mistä tahansa suunnasta.

Toinen HoloLensin etu on langattomuus ja keveys. Lasit sisältävät kokonaisen tietokoneen Windows -käyttöjärjestelmällä, mutta silti niiden paino on saatu pysymään hyvin kevyenä. Langattomuus tekee käytöstä erittäin miellyttävää ja helppoa. Akun kestoksi luvataan 2-3 tuntia.

HoloLensillä voi liikkua vaikka kokonaisen varastorakennuksen alueella ja laite muistaa hologrammien paikat. Jos varaston oveen sijoittaa hologramminäytön, näyttö on samalla paikalla myös huomenna kun lasit laitetaan taas päälle. Useammat HoloLens-lasit saa tietysti myös synkronoitua toimimaan yhdessä, jolloin kaikki käyttäjät näkevät hologrammit samoissa paikoissa.

HoloLens (ja todennäköisesti myös Meta) on suunniteltu käytettäväksi ainoastaan sisällä siten, että ikkunoista ei tule suoraa päivänvaloa. Päivänvalo sekoittaa lasit eikä hologrammit pysy silloin paikoillaan. Demotilanteessa huoneen sälekaihtimet oli suljettu ongelman välttämiseksi ja loisteputkivalaisimet oli pois päältä.

HoloLensin suurin puute on kapea näkökenttä, jossa hologrammit näkyvät. Tämä kuva havainnollistaa parhaiten asiaa. Ensimmäisellä kokeilukerralla näkökentän pienuus tuntui häiritsevältä, mutta joidenkin kokemusten mukaan siihen tottuu melko nopeasti. Suurin osa Microsoftin markkinointivideoista ei esitä rajoittunutta näkökenttää luonnollisella tavalla, vaan hologrammit esitetään videoissa hämäävällä tavalla ilman HoloLensin rajoitteita.

Hologrammien laatu HoloLensissä oli hämärässä oikein hyvä. Loisteputkivalaistuksessa lasien linssit heijastelivat sateenkaaren väreissä mikä tuntui häiritsevältä.

Yllättävää oli, että HoloLens ei päästä katsomaan hologrammeja läheltä. Hologrammit alkoivat häviämään noin 30-50 cm etäisyydellä. Lähellä olevien kohteiden katoaminen on hyvä siksi, että lähelle tulevat kohteet saattavat aiheuttaa tunteen, että silmät katsovat kieroon. Mutta toisaalta hologrammit näyttävät kaikkein parhaalta juuri silloin, kun niitä katsoo läheltä. Voi toki olla mahdollista, että HoloLensin hologrammien katoamista voi säätää lasien asetuksista.

HoloLensin ohjaukseen käytettävät eleet on hyvin keinotekoisen tuntuisia ja yksinkertaisia. ”Klikkaukset” tehdään napauttamalla peukalo ja etusormi korostuneen selvästi yhteen. Ensimmäisellä kerralla elettä piti kokeilla muutaman kerran, jotta se onnistui.

HoloLensissä käytettävät 3d mallit täytyy olla todennäköisesti graafisesti yksinkertaisempia kuin Metalla. Yksinkertaistetusti HoloLensin laskentateho vastaa suunnilleen Gear VR -mobiililaseja, kun taas Metan grafiikoiden vertailukohdaksi voisi ottaa tietokoneen näytönohjainta hyödyntävän Oculus Rift laadun. Ero ei tietenkään ole yhtä selvä kuin VR-laseilla, koska hologrammit eivät täytä koko katselukenttää.

Meta 2 AR-lasit edullisemmat kuin Hololens

Meta on julkaissut AR-lasiensa toisen kehitysversion. Meta 2 -lasien hinta on Microsoft Hololensiä selvästi edullisempi 949 dollaria ja toimitukset alkavat Q3 2016. Metan lasit täytyy liittää johdolla tehokkaaseen tietokoneeseen (alkaen noin 1000 dollaria), joten niiden liikkumisalue rajoittuu muutamaan metriin.

Metan lasien suurin etu verrattuna Hololenssiin selvästi laajempi näkökenttä (field of view). Metan näkökenttä on luonnollisen tuntuinen eikä sen laajuuteen kiinnitä siksi lainkaan huomiota. HoloLensillä kapea näkökenttä häiritsee jokaista katsojaa ensimmäisellä käyttökerralla.

Hologrammit ovat teräviä ja kirkkaita hämärässä huoneessa. Metan edustaja vakuutteli, että hologrammit näyttävät hyvältä myös kirkkaammassa valaistuksessa, mutta itse en ole vakuuttunut asiasta ennen kuin näen tämän omilla silmillä.

Metan lasien ohjaukseen käytettävät eleet ovat selvästi HoloLensiä edistyneempiä. Metan näkökentässä olevia kohteita voi liikutella ja pyöritellä omilla käsillä käyttäen täysin normaaleja ja luonnollisia liikkeitä. Kaikki liikkeet eivät toki toimi täydellisen tarkasti, mutta tärkeintä oli, että liikuttaminen oli luonnollisen tuntuista.

Meta 2:n 3D-vaikutelma ei ollut täysin kunnossa, välillä tuntui siltä kun silmät olisivat katsoneet hieman ristiin. HoloLens taas ei ristiin katsomisen välttämiseksi näytä lainkaan lähellä olevia hologrammeja.

Ruudussa näkyvät lisätyt hologrammit eivät myöskään pysyneet uskottavan tarkasti paikallaan, vaan heiluvat ja tärisivät hieman pään liikkeen mukana. Valmistaja kertoi, että syksyllä myyntiin tulevassa kehittäjäversiossa tämä korjaantuu ja kohteet pysyvät tarkasti paikallaan. Nähtäväksi jää pitääkö tämä paikkansa, tämä on yksi kaikkein vaikeimpia ratkaistavia asioita AR-laseissa.

Meta 2 AR- laseja ensimmäistä kertaa kokeillessa koin suuren wau-efektin ja tajusin AR:n potentiaalin vaikka tracking ei ollutkaan kunnossa vielä. HoloLensiä kokeillessa en vastaavaa kokenut. Metan demo esitteli toki lasien parhaita demoja ja ominaisuuksia, kun taas HoloLensin demo oli todella yksinkertainen ja pelkistetty. Ehkä sama efekti tulisi myös HoloLensin parhailla demoilla?

Magic Leap kehittää valtavalla rahoituksella jotain mullistavaa

Kaikkein kiinnostavin AR -teknologian edustaja on kuitenkin Magic Leap. Yritys käyttää itse tekniikastaan nimitystä MR (mixed reality). Magic Leap on kerännyt käsittämättömän suuren 1,4 miljardin dollarin rahoituksen. Rahoittajina ovat toimineet muun muassa Google, Alibaba ja Warner Bros. Yritys ei ole kertonut tuotteestaan mitään, se on julkaissut vain muutamia salaperäisiä mainosvideoita.

Twitterissä muutama ihminen on kertonut nähneensä Magic Leapin demon ja he ovat kehuneet demoa huikeaksi. Kaikki ovat kuitenkin joutuneet allekirjoittamaan vaitiolovelvollisuuden, joten nämäkään ihmiset eivät ole voineet juuri kuvailla tuotetta tarkemmin.

Magic Leapin perustajalta Rony Abovitziltä kysyttiin toukokuussa Twilio Signal konferenssissa siitä, onko Magic Leap lasit julkaistu jo 2017 vuoden konferenssiin mennessä. Abovitz oli kahden vaiheilla, hän osoitteli peukkua ylös ja alas. Tämä viittaisi vahvasti siihen, että vuosi 2017 voisi olla Magic Leapin kuluttajatuotteen julkaisuajankohta.

Techcruncin haastattelussa Magic Leapin markkinointijohtaja Brian Wallace kertoo, että heidän arvionsa mukaan MR-lasit yleistyvät nopeammin kuin aikaisemmat teknologiset kehitysaskeleet. Tämä johtuu Wallacen mukaan siitä, että lasit tarjoavat niin suuren hyödyn tuottavuuden parantumisen myötä. Magic Leap ennustaa, että 2020 vuonna 70 prosentilla suuren konferenssin osallistujista on MR-lasit päässään. Tämä on toki varmasti paljolti markkinointipuhetta, mutta Magic Leapin lasit voivat todella olla mullistavat.

Eräs kirjoitus spekuloi siitä, millaiset Magic Leapin lasit voisivat olla. Kirjoittaja ei ole itse nähnyt laitetta, mutta hän on koonnut yhteen tietoa siitä, mitä laitteesta on julkisesti kirjoitettu. Kirjoittaja arvelee patenttihakemusten perusteella, että Magic Leapin lasit olisivat hyvin pienet, lähes silmälasien kokoluokkaa. Tekstin mukaan Magic Leapin laseista lähtisi data kuitua pitkin erilliseen melko pieneen käsittely-yksikköön. Tämä laitetta pidettäisiin sitten vaikka vyöllä. Tulee heti mieleen 1990-luvun kännykät!

Toivotaan, että lasit todella olisivat näin pienikokoiset! Ajatus kuulostaa kyllä melko utopistiselta, kun laseja vertaa lähes kypärämäisiin kilpailijoihin Microsoft HoloLensiin ja Meta 2:n. Laseista tulee vuosien myötä toki pienikokoiset, mutta minun on vaikea kuvitella että heti ensimmäinen tuote olisi jo tällainen.

 

Ensimmäisiä käyttökelpoisia AR-laseja alkaa siis tulla markkinoille ja kehittäjät pääsevät luomaan sovelluksia laseille. Road to VR huomioi, että AR on tällä hetkellä kokolailla samassa kehitysvaiheessa kun virtuaalitodellisuus oli vuonna 2013 Oculus Rift DK1:n julkaisun aikaan. Kolmessa vuodessa VR -lasit ovat kehittyneet kuluttajatuotteiksi ja sisältöä on alkanut syntymään. Oletettavaa siis on, että massoille myytävät AR-lasit on siis vielä useamman vuoden päässä.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Image credit: Microsoft.com

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus
Slush virtual reality
Virtual Reality – Slush 2015

Kiinnostavimmat Virtual Reality-aiheiset esitykset ja demot Slush15 -tapahtumassa!

Close