Dodocasen valmistamat Google Cardboard virtuaalilasit

Miten Google Cardboard eroaa paremmista virtuaalilaseista?

Google Cardboard on vuonna 2014 esitelty, pahvista valmistettu edullinen virtuaalilasivaihtoehto. Cardboard –lasit vaativat toimiakseen iPhone tai Android -älypuhelimen.

Puhelin sujautetaan pahvilasien sisään ja Cardboard -yhteensopivat sovellukset heijastavat kolmiulotteisen kuvan puhelimen näytöltä katsojalle. Lasit hyödyntävät puhelimen omaa näyttöä, gyroskooppia ja liikesensoreita eikä niissä ole lainkaan omaa tekniikkaa.

Cardboard yhteensopivia sovelluksia ladataan Applen Storesta tai Google Playstä kuten mitä tahansa sovelluksia. Sovellus jakaa puhelimen näytön kahteen osaan; kolmiulotteinen vaikutelma syntyy kun molemmille silmille heijastetaan hieman erilainen kuva.

virtuaalilasit vertailu Oculus rift Htc vive Sony psvr Samsung gear vr Google cardboard
Kuvaa saa jakaa vapaasti kunhan liittää mukaan linkin www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalilasit/

Pikalinkit: Google CardboardGear VROculus RiftHTC VivePlayStation VR

Google Cardboard hinta ja ostopaikat

Google on suunnitellut Cardboard -lasien rakenteen, mutta ei myy niitä itse. Laseja voi ostaa muutamalla eurolla ulkomaisista nettikaupoista, mutta postikulujen kanssa hinnat voivat nousta korkeiksi. Suomessa osassa Clas Ohlson -liikkeeitä myydään alle 10 euron Cardboard laseja.

Miten Google Cardboard eroaa paremmista virtuaalilaseista?

Cardboard on tarkoitettu edulliseksi ja helpoksi ensiaskeleeksi virtuaalimaailmaan, joten se ei ole yhtä laadukas kuin paremmat virtuaalilasit. Esimerkiksi hieman kalliimmat Samsung Gear VR -virtuaalilasit on optimoitu toimimaan Samsungin älypuhelinten kanssa, jolloin niiden kuvanlaatu on parempi kuin Cardboard -laseissa. Joidenkin puhelinmallien kanssa Cardboard sovelluksien kuva voi reagoida viiveellä pään kääntymiseen. Liiallinen viive voi aiheuttaa päänsärkyä joillekin käyttäjille.

Tietokoneeseen liitettävät laadukkaat virtuaalilasit (esim. Oculus Rift ja HTC Vive) tarjoavat parhaan VR-elämyksen. Näillä laseilla on mahdollista pään kääntelyn lisäksi myös liikkua virtuaalimaailmassa omilla jaloilla ja käyttää käsiään. Nämä ovat olennaisia asioista uskottavan virtuaalitodellisuuden luomisessa.

Tutustu myös kehittyneempiin virtuaalilaseihin Virtuaalilasit – esittelyssä 6 parasta mallia!


Fincloud.tv virtuaalilasit
Fincloud.tv virtuaalilasit toimivat samalla periaatteella kuin Cardboard

Google Cardboard sovelluksia

1. Sketchfab

Sketchfab on sivusto, johon käyttäjät voivat laittaa esille erilaisia 3d malleja. Sketchfab on lisännyt sivustolleen Cardboard tuen, joten kappaleet on nyt mahdollista nähdä luonnollisessa kolmiulotteisessa muodossa. 3D malleja voi pyörittää ympäri ja zoomata lähemmäs.

2. Youtube

Youtubesta löytyy paljon 360 asteen videoita, joissa Cardboard -lasit ovat parhaimmillaan. Nykyään Youtube videot voivat olla myös kolmiulotteisia, jos materiaali on tuotettu esimerkiksi Googlen Jump palvelua hyväksikäyttäen. 360 videoiden etsinnän voi aloittaa vaikka tältä Googlen soittolistalta.

Vaikka videota ei olisi kuvattu 360 asteen videoksi, katselu onnistuu silti Cardboard -laseilla. Tällöin laseista näkyy kotiteatterimainen katselutila.

Jotta Youtube-videoita voi katsoa cardboard laseilla, täytyy käyttää erillistä Youtube -sovellusta. Mobiililaitteen nettiselaimella katselu ei onnistu. Youtube -sovellus toimii Cardboard -lasien kanssa tällä hetkellä ainoastaan Android älypuhelimella, iPhone tuki on tulossa.

3. Vrse

VRSE on ohjaaja Chris Milkin tuotantoyhtiö. Vrsen Cardboard sovelluksessa on useita kolmiulotteisia 360 videoita. Katsottavana on esimerkiksi U2:n Song for Someone ja Musen Revolt – 360 musiikkivideot.

Maininnan arvoinen on myös YK:lle tuotettu Syyrian pakolaisleirillä kuvattu Cloud Over Siddra.

4. NYT VR

New York Times jakoi yhdessä Googlen kanssa marraskuussa 2015 lukijoilleen yhteensä miljoona Google Cardboard VR-lasia. New York Times on julkaissut  kampanjaan liittyvän sovelluksen, jolla kuka tahansa Google Cardboard käyttäjä pääsee katsomaan lehden 360-elokuvia.

Myös NY Times sovelluksen sisältö on VRSE:n tuottama. Sovelluksesta löytyy viisi VR-elokuvaa, näistä maininnan arvoinen on esimerkiksi The Displaced.

5. Jaunt VR

JauntVR tuottaa mediasisältöä monelle eri VR-alustalle. Heillä on myös oma JauntVR -niminen Google Cardboard -sovellus. Sovelluksessa on paljon erilaisia 360 videoita, mm. ulkoiluvaatevalmistaja North Facen kanssa toteutettu vuoristokiipeilyvideo. Jauntin sovelluksella pääsee katsomaan myös Paul McCartneyn konserttia lavalta.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in virtuaalilasit
Slush virtual reality
Virtual Reality – Slush 2015

Kiinnostavimmat Virtual Reality-aiheiset esitykset ja demot Slush15 -tapahtumassa!

Close