HTC Vive virtuaalilasit consumer version

Onko HTC Vive paras VR-lasivaihtoehto 1000€ hinnalla?

Valve ja HTC:n ovat kehittäneet yhteistyössä HTC Vive -virtuaalilasit. Viven hinta Suomessa on useimmiten hieman alle 1000€.

HTC Vive, kuten muutkin laadukkaat virtuaalilasit, vaati lisäksi tehokkaan pelitietokoneen toimiakseen. Tällaisten koneiden hinnat alkavat vajaasta 1000€:sta.

Lue myös Viven kilpailijoista: Virtuaalilasit – esittelyssä 6 parasta mallia!

virtuaalilasit vertailu Oculus rift Htc vive Sony psvr Samsung gear vr Google cardboard
Kuvaa saa jakaa vapaasti kunhan liittää mukaan linkin www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalilasit/

Pikalinkit: Google CardboardGear VROculus Rift – PlayStation VR

HTC Vive – markkinoiden edistyneintä tekniikkaa

HTC Vive VR-lasit, liikeohjaimet ja majakat
HTC Vive VR-lasit, liikeohjaimet ja majakat. Kuva htc.com

Käyttäjän liikkeen ja sijainnin tunnistaminen mahdollistaa sen, että pelaaja voi liikkua omilla jaloilla virtuaalimaailmassa. Tämä luo vahvan läsnäolon tunteen. HTC Vive virtuaalilasit käyttävät paikannukseen Valven kehittämää Lighthouse -järjestelmää. Lighthouse on millintarkka laser -järjestelmä ja se mahdollistaa liikkumisen noin 4×4 metrin kokoisella alueella. Liikkumisalue on selvästi suurempi kuin kilpailijoilla.

HTC Vive on tällä hetkellä ainoa VR-lasivaihtoehto, joka mahdollistaa liikkumisen omin jaloin huoneen kokoisella alueella. Muut virtuaalilasit on tarkoitettu käytettäväksi istualtaan tai seisoaltaan korkeintaan reilun metrin kokoisella liikkuma-alueella.

Vive täytyy kytkeä johdolla tehokkaaseen tietokoneeseen (kuten muutkin laadukkaan VR-lasit). Vuoden 2017 aikana markkinoille on tulossa kuitenkin ratkaisuja, joilla Vivestä saadaan langaton. Esimerkiksi 250 dollarin hintainen TPCASTin avulla johdosta päästää eroon, mutta laite tarvitsee akun toimiakseen. Akku tuo taas lisää painoa, mikä heikentää käyttökokemusta.

HTC Viven ohjainvaihtoehdot

Viven mukana tulee kaksi Lighthouse -järjestelmää käyttävää langatonta käsiohjainta, jotka mahdollistavat käsien käyttämisen VR-sovelluksissa. Ohjainten toiminta on hyvin täsmällistä ja tarkkaa, HTC Viven käsiohjaimilla on tehty esimerkiksi jongleerausvideo. Ohjainten akut kestävät useita tunteja.

Vuoden 2017 alkupuolella julkaistin Vive Tracker, joka mahdollistaa Viven käsiohjainten lisäksi myös muiden esineiden käyttämisen osana VR-sovelluksia. Markkinoille tuleee ensimmäisenä varmasti paljon erilaisia Trackeria hyödyntäviä aseohjaimia, mutta Trackerille on helppo nähdä myös monia hyödyllisiä käyttösovelluksia yritysmaailmassa.

HTC Vive kokemuksia

HTC Vive virtuaalilasit. Kuva: http://www.htc.com
HTC Vive virtuaalilasien ensimmäinen kehitysversio. Kuva: http://www.htc.com

Viven asentaminen on todella helppoa ja asennusohjelma ohjaa läpi koko prosessin. Erilaisia osia ja johtoja on melko paljon, joten ensiasennus kestää helposti yli puoli tuntia.

Pelialueen rajoitusten määrittely on tehty todella helpoksi, halutun alueen ulkoreunat piirretään huoneeseen Viven käsiohjaimella. Kun Vive on kerran asennettu, käyttöönotto on jatkossa helppoa. Riittää pelkkä Steam ja SteamVR -ohjelmien käynnistäminen.

Vive-lasit on melko suurikokoiset ja painavat, joten kovin pitkiä sessioita niillä ei tee mieli pelata. Omalla kohdalla reilu vartti sellaiselta ajalta, minkä jälkeen tekee mieli pitää taukoa. Vive tuntuu päässä melko etupainoiselta, eikä sen paino ei jakaudu yhtä tasaisesti kuin vaikkapa PlayStation VR:llä.

Vaikka Viven johtoon tottuu, se on kuitenkin hieman häiritsevä ja tiellä. Itse koen johdon myös hieman liian lyhyeksi. Jos pelitilan koko on Viven 4×4 metriä, johto loppuu helposti kesken nurkissa. Jos taas pelitila on hyvin pieni, pelialueen reunoja osoittava chaperone-ruudukko näkyy lähes koko ajan laseissa häiriten kokemusta.

Lasien linssit ovat tarkimmillaan vain keskiosassa. Jos pelissä on suurikokoista tekstiä, sitä joutuu usein lukemaan päätä sivuttain kääntämällä. Ilman VR-laseja lukemiseen riittäisi pelkkä silmien liikuttaminen. Samaa ongelmaa taitaa olla muillakin VR-laseilla. Toinen haastava juttu on alaspäin katsominen, tällöin joutuu lähes aina korjaamaan lasien asentoa, jotta kuvan näkee terävänä.

VR-laseissa on suuri wau-efekti niitä ensikertaa kokeileville, mutta pidempiaikaiseen kiinnostukseen tarvitaan hyvää sisältöä. Tällä hetkellä Vivelle on tarjolla lähinnä pienimuotoisia pelejä, muu sisältö on vielä hyvin vähäistä.

Viven ensimmäisestä kuluttajaversiosta on vielä melko pitkä matka sellaiseen tuotteeseen, joka tulee löytymään jokaisesta kodista. Onneksi tekniikka kehittyy nopeasti ja tällekin tuotteelle löytyy paljon kiinnostavia käyttötarkoituksia.

Omien kokemusten mukaan Vive on hyvin varmatoiminen, vaikkakin välillä sovelluksia saa käynnistellä uudestaan.

HTC Vive VR-lasien tekniset tiedot

HTC Vivessä on molemmille silmille omat 1080*1200 resoluution näyttöpaneelit, joiden kuvataajuus 90 Hz. Laitteistovaatimusten on samaa luokkaa kun Oculuksella.

Htc Viven huoneenkokoinen paikannus ja tarkat liikeohjaimet tekevät siitä teknisesti tämän hetken kehittyneimmän virtuaalilasivaihtoehdon.  

Yritysmaailmaa varten tehdyissä sovelluksissa Vive tuntuu olevan selvästi suosituin laitteisto.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Image Credit: htc.com

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in virtuaalilasit
virtuaalitodellisuus ja vr-lasit
Virtuaalitodellisuus – 108 miljardin markkina vuonna 2021?

Ota selvää mitä on virtual reality eli virtuaalitodellisuus! Virtuaalitodellisuuden hyödyt ja haitat ja käyttökohteet. Suosituimmat VR-lasit.

Close