Lytro Immerge VR-kamera

Lytro Immerge on suuri edistysaskel VR-kuvauksessa!

Lytro Immerge on Lytron marraskuussa 2015 julkaisema virtuaalitodellisuuden taltiointijärjestelmä. 360 kamerasta puhuminen tässä yhteydessä vaikuttaa hieman vähättelyltä; tässä light field kamerajärjestelmässä on satoja kuvasensoreita viidessä rivissä. Lytro kehittää kameran ympärille myös tallennus- ja katselujärjestelmät.

Mullistavaa kamerassa on se, että kamera taltioi ”tilaa”, jonka sisällä katselija voi liikkua vaikka kamera on paikallaan. Pienikin liikkumisen mahdollisuus tekee virtuaalitodellisuudesta enemmän tosielämää muistuttavan kokemuksen.  Lytron ensimmäinen kameramalli mahdollistaa liikkumisen vajaan metrin kokoisella alueella, mutta Lytro tutkii myös mahdollisuuksia tehdä suurempia kamerajärjestelmiä.

Aikaisempien VR-kameroiden ongelma on ollut se, että minkäänlainen liikkuminen ei ole ollut mahdollista. Vaikka katsoja nojaa virtuaalilasit päässä kohti katselemaansa kohdetta, kohde pysyy jatkuvasti samalla etäisyydellä eikä reagoi liikkeeseen. Tämä rikkoo illuusiota ja tunnetta siitä, että on tilanteessa oikeasti läsnä.

Tutustu myös muihin VR-kameroihin: 10 parasta kameraa 360 videon tuottamiseen.

Tilassa liikkuminen vaatii, että käytössä on sijainnin seurannan mahdollistavat virtuaalilasit ja Lytron oma katseluohjelmisto. Tällaisia on Oculus Rift, HTC Vive ja Sony PlayStation VR.

Lytro Immerge markkinoille alkuvuodesta 2016, suunnattu ammattilaisille

Lytro Immerge 360-kamera
Lytro Immerge 360-kamera. Kuva Lytro.com

Ensimmäisenä Lytron kameraan pääsevät käsiksi tunnetut 360 videotuottajat Vrse, Wevr ja Felix & Paul. Näiden tuottajien materiaalia julkaistaan alkuvuodesta 2016, samaan aikaan kun ensimmäiset virtuaalilasit tulevat markkinoille. Lytro ottaa nettisivuillaan vastaan myös ilmoittautumisia muilta kiinnostuneilta sisällöntuottajilta.

Kamera tulee myynti 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja hinta tulee olemaan luultavasti satoja tuhansia euroja. Wiredin haastattelussa Lytron toimitusjohtaja Jason Rosenthal arvelee, että kameran voi vuokrata päiväksi luultavasti muutamalla tuhannella eurolla.

Kokonainen tuotantojärjestelmä

Lytro Immerge virtuaalitodellisuuskamera
Lytro Immerge virtuaalitodellisuuskamera. Kuva Lytro.com

Lytron Immerge kuvaa stereo 3d 360 videota. Kamera ei taltioi kuvaa muiden kameroiden tapaan muistikorteille tai pienille kovalevyille. Järjestelmän satojen kameroiden taltioima datamäärä on valtava, joten se vaatii tallentamiseen ja light field prosessointiin erillisen suurikokoisen serverijärjestelmän. Serverijärjestelmä voidaan sijoittaa kauas (150 metrin päähän) kamerasta siten, että se ei ole kuvissa.

Myöskään kuvaushenkilöstö ei voi olla 360 kameran kuvissa, joten järjestelmää täytyy ohjata iPadilla tai vastaavalla mobiililaitteilla. Lytro tulee tarjoamaan valmiit pluginit yleisimpiin editointijärjestelmiin. Lytro Immergen kuvaa pysty monitoroimaan monoskooppisena reaaliajassa.

Lytro Immerge -kamerajärjestelmä koostuu irroitettavista osista, järjestelmässä voidaan käyttää kevyemmissä tuotannoissa vaikka vain yhtä kerrosta kameroita. Suuret Hollywood-tuotannot haluavat luultavasti taas saada käyttöönsä kaikki mahdolliset kamerat suuremman liikkumisvapauden aikaansaamiseksi.

Lytro kertoo, että heidän VR-kamera taltioi kuvan lisäksi myös syvyysinformaatiota, joten tietokoneella luotujen CG -elementtien yhdistäminen live-videokuvaan on helppoa.

Lytro valmisti aiemmin valokuvauskameroita

Lytro on valmistanut aiemmin light field -valokuvauskameroita, joilla on ollut mahdollista tarkentaa otettu kuva haluttuun kohteeseen jälkikäteen. Lytro keräsi helmikuussa 2015 50 miljoonan dollarin rahoituksen laajentaakseen osaamistaan VR-kameroihin.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Lähteet: Wired, Road to VR,

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.