Nokia Ozo 360 kamera. Kuva nokia.com

Löytääkö Nokia OZO yleisönsä 40 000€ hinnalla?

Nokia Ozo ensiesiteltiin heinäkuussa 2015. Ozo tuli markkinoille vuoden 2016 alkupuolella. Tilauksia otetaan vastaan Ozon sivuilla. Kamera on kehitetty Tampereella ja valmistus tapahtuu Suomessa.

Ozon suurin etu muihin kameroihin on mahdollisuus tehdä suoria lähetyksiä 3d 360-videolla. Kesällä 2016 muita samaan pystyviä kameroita ei ole vielä markkinoilla.

Muita Ozon suuria etuja on kuvan esikatselu kuvausvaiheessa ja luonnollinen tilaääni. Ozo tunnistaa yhteensopivien langattomien mikrofonien sijainnin suhteessa kameraan ja äänet toistuvat katseluvaiheessa juuri oikeasta suunnasta.

Nokia Ozo hinta

Ozo:n hinta on 40 000 euroa. Nokia on kertonut myös, että kameran vuokraaminen on mahdollista yhteistyökumppaniverkoston kautta.

Kameran perässä on paikka akulle ja tallennusmedialle. 500GB tallennusmedialle mahtuu noin 45 minuuttia kuvattua materiaalia. Lisätallennuskapasiteetti ja toinen akku akku maksavat yhdessä ostettuna 5000 dollaria.

Kamera vaatii toimiakseen noin 3500 dollaria maksavan Mac Pro 6-Core Dual GPU tietokoneen.

Tutustu myös muihin 360-kameravaihtoehtoihin: 10 parasta kameraa 360 videon tuottamiseen

OZO:n dynaaminen renderöinti

Nokia OZO yhdistää kahdeksan kuvasensorin kuvat suoraan kamerassa hyödyntäen Nokian kehittämää dynaamista renderöintiä. OZO:n kuvanlaatu on kehittinyt koko ajan, mutta täysin saumatonta kuva ei vielä ole. Välillä kuvaa katsellessa tuntuu kuin silmät katsoisivat hieman ristiin. Uskon, että Nokia saa ongelmat korjattua tulevilla ohjelmistopäivityksillä.

Toivottavasti ohjelmistopäivitysten myötä myös kamerabn kuvataajuus nousee nykyisestä 30 kuvasta sekunnissa. 30 kuvan kuvataajuus on yksi kameran suurimpia heikkouksia tässä vaiheessa, monet edulliset 360-kamerat pystyvät 60 kuvan taajuuteen, tosin kaksiulotteisena.

Nokian edustajan mukaan paras 3D-syvyysvaikutelma syntyy dynaamisella renderöinnillä ja vaikutelma heikkenee jos kuvat yhdistää erillisessä jälkityöstöohjelmassa. 

Nokia ozo 8 kuvaa
Nokia OZO:n kahdeksan kuvasensorin kuvat

Ozo:n materiaalin jälkityöstö

Jälkikäteen tehtävää yhdistämistä varten kamerasta saa johtoa pitkin kahdeksan erillistä videotiedostoa. Tämä tekee prosessista ammattimaisempaa, kun yksittäisten kameroiden kuvia ei tarvitse siirrellä erikseen omilta muistikorteilta. 

Ozon videoformaatti on pakkaamaton 10 bittinen .ozo -formaatti. Kameran mukana toimitetaan ohjelmisto, jolla pystyy transkoodaamaan .ozo -formaatin kuvan järkikäsittelyä varten .DPX -formaattiin ja äänen .MP4 muotoon.

Ammattimaisissa tuotannoissa halutaan todennäköisesti myös jatkossa yhdistää kuvat jälkituotantovaiheessa. 3D-stereokuvan stitchaaminen on aina ollut äärimmäisen vaikeaa. Nokian edustajien mukaan Ozon 3D-kuvan stitchaaminen on helpompaa kuin vaikkapa GoPro kameroiden kuvien. Aiemmin 3D 360-videon stitchaaminen on ollut todella haastavaa.

Ensimmäisenä 360-asteen videon monitorointi kuvausvaiheessa

Nokia Ozo on ensimmäinen VR-kamera, jolla on mahdollista monitoroida kuvaa ja ääntä kuvausvaiheessa. Ammattimaisissa tuotannoissa ei voida jättää arveluiden varaan sitä, onko kuvattu materiaali sellaista kun halutaan. Esikatselu kuvaustilanteessa on suuri etu verrattuna kilpailijoihin.

Aikaisemmin kuvatun materiaalin katselu on onnistunut vastaa aikaa vievän yhdistämisprosessin jälkeen (stitching). Pitkän kuvauspäivän aikana materiaalia kertyy paljon, joten kuvattuja materiaaleja on päässyt katselemaan vasta päivien päästä kuvauksista.

OZO:n esikatselu syntyy dynaamista renderöintiä hyväksikäyttäen ja esikatselukuva on hieman pehmeämpi kun lopullinen kuva. Myös suunnatun äänen esikuuntelu onnistuu. Esikatseltava kuva ei ole täysin viiveetön, viive voi olla joitakin sekunteja.

Tekeekö Nokia OZO parempaa kuvaa kuin muut 360-kamerat?

Olen katsellut OZO:n kuvaa Oculus Riftillä ja GearVR:llä. Kummallakaan VR-lasilla katsottaessa kuva ei ollut merkittävästi aikaisempia näkemiäni 360-videoita parempaa. Rajoittava tekijä 360-videon laadussa on virtuaalilasien näyttöpaneelit.

Kuvataajuus tuottaa pettymyksen

Ozo kuvaa pääosin stereo 3D 360-asteen videota, mutta kameran taakse jää alue, joka on 2D:tä. Kamerassa on kahdeksan kuvasensoria (2k*2k) ja kahdeksan mikrofonia. Kamera tuottaman kuvan tarkkuus on 8k*4k, vaikkakaan nykyaikaiset virtuaalilasit eivät pysty hyödyntämään näin korkeaa tarkkuutta.

Kameran 30 fps kuvataajuus tuottaa pettymyksen. Virtuaalilaseilla katsottaessa kuvataajuuden tulisi olla mieluiten 60fps. 60fps kuvataajuus ei aiheuta niin todennäköisesti pahoinvointia kuin 30fps. Hinta huomioiden on todella yllättävää, että Ozo ei kykene 60 fps kuvataajuuteen.

Kamerassa on global shutter eli kaikki kuvakennot tallentavat kuvan yhtä aikaa. Tällöin vältytään GoPro -tyyppisten kameroiden rolling shutter -efektiltä. Global shutter on hyvä edistysaskel 360-kuvauksessa.

Kameran asetuksia, kuten aukkoa tai suljinta ohjataan tietokoneelta etänä Wifin kautta. Tämä on tärkeää ominaisuus ammattituotannoissa. Wifin kantomatka on yleensä noin 15-60min.

Kamera on kooltaan noin ihmisen pään kokoinen ja painaa 4,2kg.

Virtuaalilaseja ja kuulokkeita käytettäessä Ozon taltioimat äänet kuuluvat luonnollisesti sieltä suunnasta, mistä ne kuvaustilanteessakin kuuluivat. Jos ääni kuuluu katselijasta nähden oikealta, päätä äänen suuntaan käännettäessä ääni muuttaa luonnollisesti paikkaa, kuuluen suoraan edestä kun kohde on suoraan edessä.

Onko Ozo liian kallis?

Ozo on ensimmäinen ammattimainen 360-kamera, joten 40 000 euron hintalappu lienee perusteltu ainakin hetken. Voisi hyvin veikkailla, että kameran hinta tulee putoamaan kun kilpailu lisääntyy. Toisaalta täytyy toivoa, että  Nokia saa ohjelmistopäivityksillä paranneltua OZO:a.

Vaikka OZO ei ole täydellinen, tosiasia on kuitenkin se, että sitä edullisemmat kamerat eivät tee kolmiulotteista 360-videota tai tarjoa monitorointia kuvausvaiheessa. Ozo on kuitenkin liian kallis muille kuin ammattimaisille 360-videotuottajille.

Toisaalta monissa Hollywood -tuotannoissa halutaan käyttää parhaita mahdollisia välineitä ja Nokia ei välttämättä ole markkinoiden paras kamera. Ainakin paperilla Lytro Immerge -kameralla on suuria etuja Ozoon verrattuna, mutta Immerge tulee todennäköisesti maksamaan satoja tuhansia. Ehkä OZO:lle löytyy ostajat jostain tuosta välimaastosta.

Suurin osa nykyisistä 360-kameroista on kuitenkin väliaikaisia ratkaisuja ennen kuin saadaan kunnollisia light field kameroita markkinoille. Toivottavasti Nokialla on vahva tuotekehitystiimi, jotta se pystyy kilpailemaan Lytron kanssa ammattimarkkinoista.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Artikkelikuva: ozo.nokia.com

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

One thought on “Löytääkö Nokia OZO yleisönsä 40 000€ hinnalla?

Comments are closed.

More in 360 kamera
Samsung Project Beyond 360 kameran kuvaa. Kuva: http://thinktankteam.info/beyond/
360 videotuotanto virtuaalilaseille, Facebookiin tai Youtubeen

Mitä pitää huomioida kun tarkoituksena on tehdä 360 videotuotanto Youtubeen, Facebookiin tai virtuaalilaseille?

Close