Oculus Rift virtuaalilasit. Kuva: oculus.com

Oculus Rift yrittää tavoittaa ensisijaisesti pelaajia?

Oculus Rift hinta

Oculus Rift hinta Suomessa on noin 750€. Lasien mukana kannattaa ostaa heti myös Oculus Touch käsiohjaimet (n. 250e), jotka tekevät VR-pelaamisesta huomattavasti luonnollisempaa, kuin mukana tulevalla xbox ohjaimella. Oculus pudotti Riftin ja Touchin hintaa molempia 100e:lla alkuvuodesta 2017. 200 dollarin pudotuksen myötä Rift ja Touch maksavat USA:ssa yhteensä $598 dollaria. Hintojen lasku ei ole vielä toistaiseksi vaikuttanut Suomen jälleenmyyntihintoihin.

Lue myös muista virtuaalilaseista, Oculus Riftillä on kovia kilpailijoita: Virtuaalilasit – esittelyssä 6 parasta!

virtuaalilasit vertailu Oculus rift Htc vive Sony psvr Samsung gear vr Google cardboard
Kuvaa saa jakaa vapaasti kunhan liittää mukaan linkin www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalilasit/

Pikalinkit: Google CardboardGear VR – Oculus Rift – HTC VivePlayStation VR

Riftillä liikkuminen on rajoittuneempaa kun HTC Vivellä

Mahdollisuus liikkua omilla jaloilla virtuaalimaailmassa luo vahvimman läsnäolon tunteen. Oculus Rift seuraa käyttäjän sijaintia ja liikettä pöydälle asetettavalla kameralla.

Pelaaja voi vaikkapa kurkistaa pelissä olevan pöydän alle ja lasit seuravat liikettä päivittäen uuden näkymän liikkeen mukana. Tämä on yksi tärkeimpiä seikkoja uskottavan VR-kokemuksen luomisessa.

Oculus VR-lasit on tarkoitettu ensisijaisesti käytettäväksi istuen tai seisoen noin 2 x 2 metrin kokoisella alueella. UploadVR testasi Riftiä ja totesi sen kuitenkin toimivan yllättävän hyvin myös suuremmassa huoneessa. Pelaajan on tarkoitus olla rintamasuunta kohti kameroita, jotta laite toimii optimaalisella tavalla.

Riftin mukana tulee yksi pelaajan liikettä aistiva kamera. Touch käsiohjaimien hankinnan yhteydessä tulee toinen kamera. Jos Riftiä ja Touch-käsiohjaimia haluaa käyttää HTC Viven tapaan suuressa tilassa, tarvitaan vielä kolmas kamera, jotta järjestelmä toimii luotettavasti.

Kuten muutkin tietokonepohjaiset virtuaalilasit, myös Oculus Rift vaatii johdon tietokoneen ja virtuaalilasien väliin. Tämä rajoittaa hieman käyttäjän liikettä virtuaalimaailmassa. Oculuksen yhdessä Samsungin kanssa kehittämä Gear VR on langaton VR-lasivaihto, mutta sen ominaisuudet on myös selvästi Riftiä rajoittuneemmat.

Oculus Rift sovelluksia

Oculus Rift on esitellyt esimerkiksi Toybox demon, jossa kaksi Riftin käyttäjä voivat tehdä asioita yhdessä. Kolmiulotteinen kuvamaailma sekä aidon kuuloinen ja oikeasta suunnasta tuleva ääni luovat mielikuvaa, että on oikeasti toisen ihmisen kanssa samassa tilassa. Nykyinen virtuaalitodellisuus ei pysty kuitenkaan vielä välittämään käyttäjän silmien, kasvojen tai suun liikettä.

Oculus Rift virtuaalilasit. Kuva oculus.com
Oculus Rift virtuaalilasit. Kuva oculus.com

Oculus on tukenut ensimmäisen parin vuoden aikana sen alustalle kehitettävien pelien tuottamista noin 250 miljoonalla dollarilla ja jatkaa tukemista myös jatkossa. Vain Riftin sovelluskaupassa myynnissä olevat laadukkaat pelit ovat yksi Riftin suurimpia etuja.

Oculus Touch käsiohjaimet helpottavat myös sisällöntuotantoa VR-maailmassa. Oculus on esitellyt Medium -nimisen muovailusovelluksen. Mediumin avulla kuka tahansa voi veistää kolmiulotteisia esineitä suoraan virtuaalitodellisuudessa tavallisen kaksiulotteisen monitorin sijaan. Näitä esineitä voi myöhemmin hyödyntää VR-sovelluksissa tai vaikka tulostaa fyysisen kopion käyttäen 3d-tulostinta.

Myös Netflixin katselu yhdessä ystävän kanssa on mahdollista Riftillä. Tällöin virtuaaliset hahmot istuvat yhdessä olohuoneen sohvalla tai elokuvateatteria muistuttavassa tilassa.

Riftin suurin etu on pitkään kehitteillä olleet pelit

Oculus Rift DK2 -virtuaalilasit
Oculus Rift DK2 -virtuaalilasit

Oculus Rift sai alkunsa alkuvuodesta 2012, kun Oculuksen perustaja Palmer Luckey halusi testata kehittämänsä tuotteen menekkiä ja loi Kickstarter –kampanjan Riftille elokuussa 2012. Projekti  keräsi kuukauden aikana yli kaksi miljoonaa dollaria. Kampanjasta seurasi laitteen ensimmäinen kehittäjäversio DK1.

Ensimmäiset pelinkehittäjät alkoivat kehittää Riftille pelejä heti laitteen julkaisun jälkeen. Parhaimmillaan pelejä on siis työstetty yli kolme vuotta ennen kuluttajatuotteen julkaisua. Kilpailijat PlayStation VR julkaistiin keväällä 2014 ja HTC Vive keväällä 2015. Kilpailevien alustojen pelit on ainakin alkuvaiheessa enemmän demoja kuin kokonaisia valmiita pelejä.

Facebook osti Oculus Riftin maaliskuussa 2014 noin kahdella miljardilla dollarilla. Oculuksella on takanaan Facebookin valtava markkinointikoneisto, mutta toistaikseksi sitä ei ole hyödynnetty kovin laajasti.

Facebook/Oculus on rahoittanut VR-pelisisältöjä vuoden 2016 syksyyn mennessä yli 250 miljoonalla dollarilla ja se aikoo käyttää vähintään yhtä paljon pelien rahoittamiseen myös tulevaisuudessa.  Oculuksen rahoittamat sisällöt on useimmiten pelattavissa ainoastaan Oculuksen omilla VR-järjestelmillä.

Kädet ohjaamaan virtuaalimaailmaa – Oculus Touch

Oculus touch liikeohjain
Oculus touch liikeohjaimilla ohjataan toimintoja virtuaalimaailmassa. Kuva oculus.com

Oculus Touch –käsiohjaimet mahdollistavat helpon ja luonnollisen käsien käytön virtuaalitodellisuudessa. Touch maksaa Suomessa noin 250 euroa.

Oculus Touch tuntuu kädessä hyvältä. Ohjaimet toimivat hyvin tarkasti, mutta ote käsissä voisi olla jämäkämpi. Tuntuma ja asento kädessä on hyvä, mutta ohjainta ei oikein uskalla puristaa kunnolla käteen, jotta ei paina ohjaimen sivupainikkeita.

Ohjaimessa on melko paljon nappeja, mikä on tuttua pelaajille. Toivottavasti tulevaisuudessa kehitetään myös enemmän luonnollisen tuntuisia kolmiulotteisia käyttöliittymiä sen sijaan, että jokaiselle toiminnolle käytetään oma painiketta.

Kilpailija HTC Viven Lighthouse -järjestelmä tekee Viven käsiohjaimista todella tarkat. Oculus Touch ohjaimet toimivat parhaiten silloin, kun pelaaja katsoo kohti Oculuksen kameraa. Jos pelaaja kääntyy selin kameraan nähden, Touch -ohjainten tarkkuus heikkenee eikä ne välttämättä koko ajan toimi oikein.

Oculus Rift kokemuksia

Oculus Rift lasit tuntuu melko hyvältä päällä, lasit on selvästi kevyemmät kuin HTC Vive. Myös integroidut kuulokkeet on hyvä ratkaisu käytettävyyden kannalta. Riftin muotoilu nenän ympärillä ei ole täysin optimaalinen, nenän vierestä pääsee helposti valoa lasien sisään. Tämä heikentää hieman kontrastia ja siten kuvanlaatua.

Yleisesti kuvanlaatu on hyvin pitkälti samaa luokkaa HTC Viven kanssa. Laitteiden erot tulevat muista ominaisuuksista kuten liikkumisalueen laajuudesta ja käsiohjainten erosta.

Oculus Rift – tekniset tiedot

Riftissä on molemmille silmille omat 1080*1200 OLED-näyttöpaneelit, joiden kuvataajuus on 90Hz. Oculus on ilmoittanut sivuillaan Riftin laitteistovaatimukset. Rift ei toimi ainakaan alkuvaiheessa Mac -käyttöjärjestelmässä.

VR -sovellukset vaativat erittäin tehokkaan tietokoneen. Oculus on esitellyt yhdessä joidenkin tietokonevalmistajien kanssa Oculus Ready PC -merkinnän. Tällaiset tietokoneet ovat tarpeeksi tehokkaita pyörittämään VR -sovelluksia.

Riftin mukana tulee kuulokkeet, jotka pystyy tarvittaessa irroittamaan tai korvaamaan omilla. Oculus Riftiä pystyy käyttämään silmälasien kanssa.

Oculus Rift on alan pioneerinä tunnettu brändi ja sillä on taustalla Facebookin resurssit. Rift tuntuu olevan alkuvaiheessa suunnattu ensisijaisesti pelaajille. PlayStation VR on kova kilpailija Riftille olemassa olevan laitekannan ansiosta.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Image credit: oculus.com

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in virtuaalilasit
Sony PlayStation VR virtuaalilasit PS4
PlayStation VR laadukkaista VR-laseista suosituin?

Esittelyssä PlayStation VR -virtuaalilasit PS4 -konsoleille. Lasien hinta, julkaisuajankohta ja tekniset tiedot. PS VR -lasit voi olla vuoden 2016 hitti!

Close