gearvr vr-lasit consumer edition

Kuinka 150€ Samsung Gear VR -virtuaalilasit eroavat kalliimmista VR-laseista?

Samsung ja Oculus ovat kehittäneet yhdessä älypuhelimiin sopivat Gear VR -virtuaalilasit. Gear VR:n hinta Suomessa on useimmiten noin 150 euroa. Vuoden 2017 keväällä Samsung tuo markkinoille Gear VR-yhteensopivan käsiohjaimen, joka nostaa paketin hintaa todennäköisesti lähemmäs 200 euroa.

GearVR toimii Samsungin Galaxy S8, S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 Edge ja S6 Edge+ mallien kanssa. Galaxy S7 ja S8 mallit ovat parhaita hankintoja tulevaisuutta silmällä pitäen, sillä ne mahdollistavat paremmat graafiset toteutukset mobiilivr:ssä. Yhteensopivien Samsung puhelimien hinnat alkavat noin 500 eurosta.

Aiemmin myös Samsung Note 7 oli yhteensopiva GearVR:n kanssa, mutta Oculus on poistanut GearVR tuen Note 7 -puhelimelta Samsungin puhelimen ongelmien takia. Samsung on vetänyt Note 7 malliston pois myynnistä.

virtuaalilasit vertailu Oculus rift Htc vive Sony psvr Samsung gear vr Google cardboard
Kuvaa saa jakaa vapaasti kunhan liittää mukaan linkin www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalilasit/

Pikalinkit: Google CardboardGear VROculus RiftHTC VivePlayStation VR

Gear VR on ainakin alkuvaiheessa suosituin VR-lasivaihtoehto, koska hinta on edullinen ja laitteita jaetaan uusien puhelimien kylkiäisenä monille. Edullinen lisälaite virtuaalitodellisuuden kokemiseen ei välttämättä ole liian suuri panostus, kun muut vaihtoehdot vaativat kalliin tietokoneen parikseen.

Tutustu myös kehittyneempiin virtuaalilaseihin: Virtuaalilasit – esittelyssä 6 parasta vaihtoehtoa

Kuvan tarkkuus hyvä mutta tehoja vaaditaan lisää

gearvr virtuaalilasit consumer edition
GearVR consumer edition virtuaalilasit. Kuva Samsung.

Gear VR:n suurin etu muihin virtuaalilaseihin verrattuna on se, että laite on langaton ja siten helppo ottaa mukaan minne tahansa.

Uusimpien Samsung puhelimien näyttöjen tarkkuus vastaa Gear VR -käytössä kalliimpien virtuaalilasien näyttöjä. Gear VR jää kuitenkin jälkeen kalliimmista kilpakumppaneistaan monella tavalla.

Gear VR:n pelisovellukset ovat graafisesti vaatimattomampia verrattuna tehokkaiden tietokoneiden pyörittämiin VR -sovelluksiin. Vaikka älypuhelimien tehot ovat kasvaneet viime vuosina hurjasti, älypuhelimien tehot ei silti riitä pyörittämään graafisesti näyttävimpiä sovelluksia.

360-videoiden katselu ei vaadi puhelimelta niin paljon tehoja kuin pelisovellukset. Gear VR onkin 360 videoiden ja muun median katselussa käytännössä yhtä hyvä kuin kalliimmat kilpakumppanit. Tekniikassa on kuitenkin vielä rajoitteita eikä parhaillakaan 360-kameroilla kuvatut videot näytä virtuaalilaseilla katsottuna television HD-kuvaa vastaavilta.

Gear VR ei tunnista pelaajan liikettä tilassa

Gear VR suurin puute verrattuna kalliimpiin vaihtoehtoihin on se, että GearVR ei tunnista käyttäjän liikettä ja sijaintia tilassa.

Jos katselija katsoo VR-maailmassa metrin päässä olevaa kohdetta ja astuu askeleen eteenpäin, parhailla VR-laseilla kohde tulee vastaavasti liikkeen mukana lähemmäs. Gear VR:llä näin ei tapahdu, joten kohde pysyy koko ajan yhtä etäällä. Gear VR seuraa siis käyttäjänsä pään pyörimistä ympäri, mutta ei liikettä ylös, alas tai sivuille.

Sovellusten ohjaaminen haastavampaa kuin kalliimmilla VR-järjestelmillä

Gear VR kosketuspaneeli
Gear VR:n sivusta löytyy kosketuspaneeli, jolla liikutaan valikoissa ja ohjataan sovelluksia. Kuva samsung.com.

Gear VR pelejä ohjataan päätä kääntämällä, lasien sivussa sijaitsevalla kosketuslevyllä tai yhteensopivalla Bluetooth -ohjaimella.

Vuoden 2017 keväällä markkinoille tulee Samsungin oma, hiukan kaukosäädintä muistuttava ohjain. Ohjain helpottaa pelien pelaamista Gearilla, mutta se Samsungin ohjain ei tule vastaamaan tarkkuudeltaan Oculus Riftin tai HTC Viven ohjaimia.

Todennäköisesti tulevaisuudessa GearVR:n tapaisissa mobiilivr-laseissa kamera tunnistaa käyttäjän käsien liikkeet automaattisesti. Tämän myötä sovelluksia voi ohjata hyvin luonnollisella tavalla.

Netflix, Twitch ja Minecraft

Gear VR:llä toimii jo nykyään Netflix-sovellus ja myös Twitch-integraatio on tekeillä. Näissä sovelluksissa käyttäjä näkee laseilla virtuaalisen katseluympäristön, jossa katsotaan suurikokoista ruutua ikään kuin sohvalla istuen. Kuvan laatu Netflix -käytössä ei vastaa vielä television HD -laatua. Pitkäaikainen yhtäjaksoinen Netflix katselu ei ole vielä välttämättä helppoa, sillä välillä Gear VR:n käyttämä puhelin ylikuumenee ja pakottaa lopettamaan katselun. Samoin akun kesto voi muodostua ongelmaksi sarjamaratoneissa.

Nykyisin Netflix -sarjat ja -elokuvat pitää streamata netin yli, mutta tulevaisuudessa puhelimeen saa todennäköisesti ladattua ohjelmia katsottavaksi Gear VR:llä. Erityisesti paljon lentävät voivat pitää mahdollisuudesta katsella lentokoneessa lempisarjojaan suurelta näytöltä.

Oculus on kertonut, että tulevaisuudessa on mahdollista katsella Netflixiä yhdessä toisen Gear VR -käyttäjän kanssa. Myös Minecraftista on julkaistu versio Gear VR:lle.

Teknisiä ominaisuuksia

Samsung GearVR Innovator Edition virtuaalilasit
Samsung GearVR Innovator Edition virtuaalilasit

Samsung Gear VR hyödyntää Samsung -puhelimen näyttöä. Galaxy S7:n näytön tarkkuus on 2560*1440. Kun Galaxyn näyttö on jaettu puoliksi molemmille silmille, sen tarkkuus on silti hieman parempi kun monissa muissa virtuaalilaseissa. Näin muihin virtuaalilaseihin verrattavissa oleva tarkkuus on 1280*1440. GearVR:n kuvataajuus on 60 Hz, mikä on hieman tietokonepohjaisia laseja matalampi.

Samsung on julkaissut 2015 vuonna Innovator Edition -nimisiä Gear VR-laseja, jotka eivät ole välttämättä enää yhteensopivia uusimpien puhelimien kanssa.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.
Tero Pänkäläinen
Seuraa

Tero Pänkäläinen

Olen Deeptale Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder. Deeptale tekee VR ja AR-markkinointikokemuksia, workshoppeja ja konsultointia.

More in virtuaalilasit
Oculus Rift virtuaalilasit. Kuva: oculus.com
Oculus Rift yrittää tavoittaa ensisijaisesti pelaajia?

Oculus Rift hinta, kokemuksia, julkaisuajankohta ja tekniset tiedot. Onko Oculus Rift VR-lasit parhaat virtuaalilasit?

Close